Zelený čaj, známy pod prívlastkom čaj večného života alebo čaj bohov, je nápoj pripravovaný z listov čajovníka, patriaceho do čeľade Theaceae (čajovníkovité). Čajovník z botanického hľadiska považujeme za vždyzelený krík, prirodzene dorastajúci do výšky 5 až 15 m, výnimočne až 30 m. Avšak na plantážach sa kríky kvôli lepšej dostupnosti a pohodlnosti pri zbere čajových lístkov udržujú do výšky len okolo 1 m, čo priaznivo ovplyvňuje úrodnosť.
Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Tie sú dlhé od troch do dvadsiatich centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Vyvinuté listy sú hrubé, no hladké a s krátkou stopkou. Čajové listy sa na plantážach zbierajú ručne niekoľkokrát do roka, obvykle od jari do jesene, v niektorých oblastiach aj po celý rok. Za najcennejšie sa pokladajú mladé a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Najkvalitnejšie čaje sú vyrábané len z dvoch vrchných lístkov a pupeňa.
Zelený čaj ma veľmi príjemnú vôňu a lahodnú chuť. Následkom značného obsahu aromatických látok a trieslovín má silnejšie fyziologické účinky ako čierny čaj, od ktorého sa rôzni vzhľadom, chuťou, akosťou aj celým výrobným procesom. Spracovanie spočíva v mechanickom narušení čajových listov, zatiaľ čo oxidácia je vplyvom tepla rýchlo ukončená. V Japonsku prevláda sušenie na slnku alebo teplým vzduchom, avšak v Číne na zastavenie oxidácie využívajú prevažne sušenie na pare.
História a výskyt
Stará ľudová čínska báj hovorí, že čaj objavil pred 5000 rokmi čínsky cisár Šen-nung, veľký vyznávač pitia prevarenej vody, ktorému na jednej z ciest do kotlíka pri varení vody padli listy čajovníka.
Legendárny pôvod divoko rastúceho čajovníka je v Číne. Dodnes sa môže pýšiť titulom najväčšieho svetového exportéra – viac ako 80% zeleného čaju pochádza z Číny. Postupom času sa čajovník domestikoval v Japonsku, Taiwane, Indonézii, Iráne, Pakistane, Indii, Srí Lanke, teda na miestach s vhodnými podmienkami pre pestovanie. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
Zloženie zeleného čaju
Zelený čaj obsahuje alkaloidy ako kofeín (3 až 5 %) a malé množstvo iných alkaloidov (theobromínu, theofylínu, xanthínu a adenínu), ktoré zvyšujú metabolizmus tukov. Správne usušený zelený čaj obsahuje asi z 1/3 suchej váhy polyfenoly, z ktorých má vedecky dokázané najväčší antioxidačný účinok práve EGCG (epigalokatechín galát), ktorý prekonáva aj vitamíny C, E a karotény.
Ďalšie významné látky obsiahnuté v zelenom čaji sú flavonoidy (kvercetín, kvercitrín, rutín, atď.), aminokyseliny (hlavne L-theanín), steroly, saponíny, silice, triesloviny, draslík, fluór, horčík, mangán, vápnik, zinok, železo a viaceré vitamíny (B1, B2, B3, B7, C, E, K) – celkom až okolo 300 rozličných látok.
Blahodarné účinky na ľudské telo
Zelený čaj sa vďaka popularite a zvýšenej spotrebe na západe stal počas posledných rokov predmetom veľkého množstva vedeckých štúdií. Tie preukazujú jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus.
Priaznivý účinok zeleného čaju:
- Zvyšuje spaľovanie tukov (zvyšuje metabolizmus)
- Chráni pred srdcovocievnymi chorobami (znižuje zlý cholesterol)
- Znižuje krvný tlak
- Slúži ako prevencia voči vzniku cukrovky
- Bojuje proti zubným kazom a eliminuje zápach z úst
- Chráni pred hepatitídou
- Dokáže znižovať riziko vzniku rakoviny
- Slúži ako prevencia voči artritíde
- Zlepšuje imunitu
- Dokáže bojovať proti alergiám
- Zlepšuje pamäť, stimuluje mozgovú činnosť a znižuje stres
- Antioxidačný účinok voči voľným radikálom, zabraňuje starnutiu
- Antimikrobiálny účinok
- Termogenný účinok, zvyšuje tvorbu tepla, takže strácame viac energie pri rovnakej námahe.
- Odbúravanie tukového tkaniva (viscerálneho) a redukciu hmotnosti
- Znižuje hladinu triacylglycerolov v krvi– chráni pečeň pred stukovatením (steatóza) a hromadením tukového tkaniva
- Zabraňuje úzkostným stavom, zvyšuje dopamín (hormón šťastia)
- Chráni mozog v starobe pred neurodegeneratívnymi ochoreniami (Alzheimer, Parkinson)
Zelený čaj sa používa v súvislosti s nasledujúcimi ochoreniami:
- Chudnutie
- Ateroskleróza
- Vysoký cholesterol
- Prevencia chrípky
- Prevencia rakoviny čreva
- Prevencia rakoviny prostaty
- Prevencia rakoviny pŕs
- Prevencia rakoviny pľúc
- Prevencia kazov zubov
- Crohnova choroba
- Žihľavka
- Znížená imunita
- Vírusová a bakteriálna infekcia
- Leukémia
- Dysplázia krčka maternice
- Alergie
Zelený čaj v reduXs-e
Zelený čaj je obsiahnutý v 1 kapsule reduXs v množstve 100 mg, čo je približne 150mg kofeínu. Odporúčané dávkovanie, 1 kapsula denne, dostatočne pokryje množstvo potrebné na zabezpečenie žiadaného výsledku.
Kapsula sa ráno pred jedlom zapíja s dostatočným množstvom vody. Výživový doplnok sa nesmie používať ako náhrada rozmanitej stravy, je nevhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Osoby, ktoré sú alergické na použité suroviny alebo majú zdravotné problémy, by mali užívanie konzultovať so svojim lekárom alebo lekárnikom. Skladovať mimo dosahu detí, pri teplote do 25 stupňov v dobre uzatvorenom obale.
Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Green_tea
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zelen%C3%BD_%C4%8Daj
https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Caj
http://www.prozdraveziti.cz/zeleny-caj-nefermentovany-list-cajovniku-praveho
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/333631-zeleny-caj-pomaha-chudnut-ale-pozor-na-kofein/
http://slovakfitness.sk/203-zeleny-caj-prospesny-pre-zdravie-i-chudnutie.html
https://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea/