Medvedí cesnak je jeden výnimočný a úžasný dar, ktorý nám podarovala matka príroda. Táto rastlina má blahodarné účinky pre náš organizmus a je skvelým prírodným a účinným liekom. Svojou nezvyčajnou cesnakovou príchuťou sa približuje pažítke.
Túto rastlinu v prírode nájdete len dvakrát do roka. Prvý mesiac, v ktorom môžete medvedí cesnak hľadať je apríl. Nájdete ho hlavne vo vlhkých lesoch. Medvedí cesnak sa väčšinou využíva v kuchyniach, no pri varení stráca svoju hodnotu. Zbierajú sa len zelené časti rastliny – lístky. Zbierať by ste mali skôr malé lístky, pretože tie nie sú tak horké.
Medvedí cesnak prečisťuje našu krv a detoxikuje celý organizmus od škodlivých látok. Ľavou zadnou si poradí s tráviacimi problémami, či hnačkami. Pomáha regulovať vysoký cholesterol a krvný tlak. Pomáha tiež pri ochoreniach dýchacieho systému a posilňuje imunitu. Má antibakteriálne a antibiotické vlastnosti.
Ak chcete medvedí cesnak využívať celý rok, najlepšie je vytvoriť si extrakt, ktorý je potrebné uložiť na tmavé miesto a následne precediť. Najčastejšie sa fľaška zvykne naplniť menšími lístkami, ku ktorým je potrebné pridať čistý alkohol, najlepšie vodku. Je možné ho využívať na vnútorne, ale tiež vonkajšie problémy.
POZOR! Pri zbere medvedieho cesnaku je dosť možné, že si ho môžete pomýliť s konvalinkou, ktorá je prudko jedovatá. Medvedí cesnak od konvalinky rozoznáte podľa identickej arómy. Kým medvedí cesnak má čistú cesnakovú arómu, konvalinka nemá arómu žiadnu.
Šalát z medvedieho cesnaku
Ingrediencie:
- 1 zväzok medvedieho cesnaku
- 1 mrkva
- 4 cherry paradajky
- 100 g uvareného alebo sterilizovaného cíceru
- 50 g vlašských orechov
- 50 g syra
- 2 krajce chleba na krutóny
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička horčice
- morská soľ
- mleté čierne korenie
Všetky ingrediencie je potrebné spolu zmiešať a zdravý lahodný šalát máme hotový.