Hádžete závistlivé pohľady vždy, keď okolo vás prejde štíhla žena a ešte k tomu o dvadsať rokov staršia? Vaša kolegyňa zje sotva polovicu z obeda, vašu tetu ani nenapadne vziať si kúsok čokolády a vaša suseda… u nej máte pocit, že zje všetko a pritom je chudá ako špageta. Ako je to možné? Prečo máte taký veľký apetít? Zrejme vás napadne, že za to môže genetika. Myslíte? Nie.
Môže za to váš výber potravín.
Pokiaľ je váš apetít neovládateľný, ide o veľmi zlý výber. Skúste si spomenúť na potraviny, ktoré vám najviac chutia. Ide o čokoládky, keksíčky, zákusky, opečenú slaninku a podobné tučné potraviny nabité cukrom a tukom? Isteže áno! Už ste niekedy počuli o niekom, kto by bol závislý na brokolici? Ja veru nie.
Brokolica zväčša skončí odvrhnutá na kraji taniera a jej osudom je misa pre psa. No keďže ani pes také neje, skončí v smetnom koši. Čo sa týka závislosti na čokoláde, to už je iná vec. Hádam každý druhý trpí touto diagnózou. Možno sa usmejete, prikývnete hlavou. A možno ste si až doteraz mysleli, že sa to „len tak“ hovorí. Nie je to však pravda. Závislosť na čokoláde je skutočná. Aby som bola konkrétnejšia, nejedná sa ani tak o čokoládu, ako o cukor.
Princíp je jasný. Pri konzumácii tuku alebo cukru, sa vo vašom mozgu uvoľňuje dopamín.
Dopamín je molekula, ktorá keď dosadne na vaše receptory v mozgu, spustí kaskádu príjemných a šťastných pocitov. Vy sa cítite euforicky. Dopamín sa uvoľňuje nie len pri konzumácii tučných a sladkých potravín, ale aj pri príjemných aktivitách ako je láska, sex, ale aj pri užívaní drog.
Pokiaľ je váš mozog príliš bombardovaný dopamínom, receptory na dopamín sa poškodia a stávajú sa rezistentnými. Dopamín sa síce tvorí, ale vám sa nedostáva pocit uspokojenia. A preto potrebujete viac a viac. To je princíp závislosti. Pri drogách vzniká rýchlo, pri cukre pomalšie.
Dôvod je jasný. Príde vám zvláštne, že sa dopamín neuvoľňuje vtedy, keď jete zdravé potraviny (napríklad brokolicu), ale vtedy, keď konzumujete nezdravé tučné potraviny alebo potraviny nabité cukrom? Dôvod je jasný. V čase, keď sme ešte obývali jaskyne, bola pre nás takáto potrava veľkou výhodou. Doba sa však zmenila. Jedlo máme k dispozícii na každom rohu, sedem dní v týždni a v akúkoľvek hodinu. Už nemusíte kopať jamu a naháňať mamuta.
Prístup k jedlu sa stal neobmedzený, no váš apetít ostal rovnaký.
Čo s tým?
Nemusíte sa hanbiť za svoju neovládateľnú chuť na sladké a tučné. Je to pre nás ľudí úplne prirodzené. Teraz už viete ako a prečo to tak funguje a dôležité je, čo s tým budete robiť. Čo tak skúsiť známe: „Menej jesť a viac cvičiť.“? Poďme na to!
Predstavte si, že ste celý deň na turistike. Šliapete do kopca, sem-tam nejaká horalka alebo rezeň medzi krajcami chleba. Domov sa vrátite unavení, fyzicky vyčerpaní a samozrejme hladní, pretože ste za celý deň skoro nič nezjedli. Čo sa stane? Scenár je predvídateľný. Urobíte nálet na chladničku a zjete všetko čo nie je po dátume spotreby. Takže menej jesť a viac cvičiť vedie ku skroteniu apetítu? Práve naopak!
Čo teda s tým? Váš euforicky pocit z tučných a sladkých potravín, vás stále stimuluje k ich konzumácii. Čím viac takéto jedlo prijímate, tým viac prehlbujete svoju závislosť na takomto type potravín. Ako z toho von?
Skúsme sa zamyslieť nad tým ako to zariadila príroda. Zaujímavé je, že čo obsahuje tuk, neobsahuje sacharidy (resp. vo veľmi malom množstve) a platí to aj naopak. Nemyslím čokoládku, tá obsahuje obidve zložky naraz. A v tom je práve problém! Človek pohol prírodou, aby vytvoril takúto kombináciu. V prírode ju totiž nenájdete.
Tak napríklad slanina. Tá neobsahuje žiadny cukor. Alebo sladké hrušky, tie zase neobsahujú tuk. Príroda to vymyslela veľmi logicky, pretože kombinácia tuku s cukrom môže za náš veľký apetít a prejedanie sa.
Iba človek obišiel prírodu a priemyselne vytvoril vražedné kombinácie tuku s cukrom. Ide o veľmi dobré potraviny, všetci ich máme radi. Ale kombinovanie tuku s cukrom jednoducho nie je správne. Pretože práve konzumácia takýchto potravín nás robí bezmocnými v boji proti nášmu apetítu a prejedaniu sa.
Vyhnite sa priemyselne spracovaným potravinám a rýchlemu občerstveniu. Tento typ potravín obsahuje veľké množstvo tuku a cukru spoločne a cielene bolo nadizajnované tak, aby chutilo. A aby ste sa kupovali znova a znova.